באופן כללי, כדאי שתדעו, כי הדיסק הבין חולייתי מהווה סוג של רקמה סיבית, אשר אחראית על הספקה של כעין כרית כדוגמת ג'לי בין העצמות של עמוד השדרה, בעוד הוא מספק לעמוד השדרה של הכלבים את הגמישות שמסייעת להם לקפוץ, לנוע או לרוץ בלי כל בעיה. מחלות דיסק בין חולייתי אפשריות הן פריצת דיסק בגב, פריצת דיסק בכלבים. בעוד דיסקים בין חולייתיים חווים מצבים קיצוניים מסוימים, הם ישר מתנפחים, מה שבתורו עשוי להביא לכדי נזק חמור בעמוד השדרה של הכלבים. כאשר הנזק הוא קשה הכלב יסבול מאובדן קבוע של קושי ביכולת ההליכה; כאשר הנזק הוא קל, הכלב ירגיש כאבים בעת ההליכה ויסבול מהגבלה בניידות. בשל חשיבות העניין, ולמי מבינכם שמגדל כלב, ראינו לנכון לייצר את המדריך הבא, שטוב תעשו באם תקראו אותו למן ראשיתו ועד לסופו, כי רב הנסתר על הגלוי…
מה יכול לגרום להיווצרות של פריצת דיסק בכלבים?
בעוד שפריצת דיסק מאוד נפוצה בקרב כלבים מבוגרים, בעיה בדיסק בין חולייתי מהווה סוג של ניוון בהדרגה, אשר יש ביכולתו להשפיע על עמוד השדרה של הכלב במשך תקופה מסוימת. מצב של פריצת דיסק בכלבים עלול להשפיע על כל גזע של כלב, אבל יש גזעים ספציפיים שיותר מועדים לפורענות, כמו למשל – כלבי ביגל, תחש, באסט, שיצו, או פקינז, וכיוצא בזאת. הסיבה הכי נפוצה לבעיה שכזאת טמונה בהתקשות של הדיסקים הבין חולייתיים של הכלב, עד לרמה שכזאת שהוא ממש לא יצליח לשמר את החוליות בגב באופן נכון. התקשות שכזאת עלולה לקרות בשל כוח קיצוני חיצוני, וכן בטווח הארוך. בעוד דיסקים בולמי הזעזועים הללו כבר לא מתפקדים כראוי, הדבר בהכרח יגרום לקרע או לשחיקה בעמוד השדרה של הכלב. הדיסקים שהתקשו אף מפעילים לחץ על עמוד השדרה, ובעקבות זה, אף ייפגעו הדחפים העצביים של הכלבים, כמו מי שקשור לשליטה בפעילות המעיים או בשלפוחית השתן שלהם. בתרחישים שלאורם הכלבים מנתרים או נוחתים באופן קלוקל על הקרקע, הם עשויים לפרוץ דיסק אחד או כמה דיסקים, מה גם שזה עשוי לדחוס את העצבים של עמוד השדרה שלהם, מה שיגרום להם בהכרח לנזק עצבי, לכאבים קשים מנשוא, כמו גם לשיתוק, וכיוצא בכך.
איך בדיוק מאבחנים פריצת דיסק בכלבים?
האבחנה הראשונית שיבצע הווטרינר של פריצת דיסק בכלבים, כוללת סקר בריאותי, במקביל לבדיקות הדמיה, ואלו הן דרכי האבחון של בעיה זאת –
- ניקור מותני או הקשה בעמוד השדרה יחד עם הדמיה.
- ספירת דם מלאה (CBC), בדיקת שתן או כימיה בסרום.
- הדמיית תהודה מגנטית (MRI).
- צילומי רנטגן של עמוד השדרה.
- סריקת סי טי.
- מיאלוגרמה, סדרת רנטגן לזיהוי כל דחיסה בעמוד השדרה.